Prosjekt Tocantins

Prosjekt Tocantins er Kirkens Bymisjon i Bergens solidaritetsarbeid i Brasil. Gjennom dette prosjektet får barn og unge fra et svært fattig område i byen Porto Nacional skolestøtte og positive fritidsopplevelser som fotball og musikk. I desember 2004 åpnet det nye Barnas senter. Det ble innredet ved hjelp av midler fra TV-aksjonen "Hjerterom".

Barnas Senter var en gave fra Erna og Knut Engs barnefond i 2004. I samarbeid med den lokale statlige skolen får 6- og 7-åringene opplæring her. I 2008 hadde Barnas senter ca 50 elever på de to første trinnene, og over 95 % av førsteklassingene lærte å lese og skrive. Tocantins ressursteam fungerer meget bra, og ble i 2008 forsterket med sosionom Marian Eldstad fra Norge. Ansvaret hennes har vært å følge tettere opp barn som er blitt vurdert som høyrisikotilfeller, og hjelpe dem tilbake på rett spor.

I tillegg til undervisning kommer trommegrupper, Capoeira, dans, teater, gruppe for gravide, malekurs, fotballturneringer, gitarkurs, konserter, karneval, antirasistisk arbeid, psykolog, legemottak og forkurs til universitetet. På biblioteket som er åpent hver dag, kan barn og unge komme og blant annet få hjelp med lekser.

Nær 500 barn og unge, i tillegg til nærmere 100 voksne, deltok regelmessig i aktiviteter i 2008. Mange år med kulturaktiviteter har skapt et høyt kulturelt nivå i området. Byggingen av en 80 kvm stor scene, samt tilhørende garderober m.m., preget starten av 2008.

Desember 2008 ble det nye senteret for underernærte barn åpnet i Porto Nacional. Det 250 kvm store bygget ble finansiert med midler fra TV-aksjonen 2004 og er en gave fra det norske folk, realisert gjennom Kirkens Bymisjon, italienske AIFO og Tocantins samarbeidspartner i Brasil, Comsaúde. De nye lokalene er flotte, fargerike og fullt utstyrt etter at StatoilHydro bidro med 150 000 NOK til dette formålet.

I løpet av høsten 2007 ble en seks mål stor tomt rundt senteret ferdig opparbeidet med fotballbane, grøntområder, lekeområder og gangstier. Forebyggende helsearbeid er også en del av prosjektet.

For bilder og mer informasjon se www.tocantins.no