Skal skape et mer solidarisk utleiemarked

Ti studenter fra Handelshøyskolen BI har de siste 18 månedene arbeidet sammen med Kirkens Bymisjon med å lage et alternativ til det eksisterende leiemarkedet.

Publisert dato:  02.05.2017

Marit Nybø (ByBo), Anna Elise Fiskå Knudsen (prosjektleder for A-Utleie) og Tor Haugnes (BI)

Utleiesentralen har fått navnet A-Utleie (Alternativ Utleie), og målet er å skape et mer solidarisk utleiemarked for vanskeligstilte på boligmarkedet. Mennesker med ekstra bolig inviteres til å leie ut sin bolig til A-Utleie, hvor boligen videre blir leid ut til økonomisk vanskeligstilte. Prosjektleder Anna Elise Fiskå Knudsen forklarer at tjenesten er etterlengtet i det galopperende boligmarkedet.

– Det er svært sørgelig å se at det er spesielt barnefamilier som sliter på boligmarkedet. A-Utleie skal gi vanskeligstilte barnefamilier et bedre botilbud ved å tilby utleieboliger under markedspris, forklarer entreprenørskap-studenten engasjert.

Trygghet og profesjonalitet

Trygghet og profesjonalitet har vært viktige stikkord for studentene. De er derfor glad for at høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Tor Haugnes, er med på laget.

– Vi er sikre på at mange sekundærboligeiere ønsker en profesjonell utleiesentral som også hjelper mennesker i en vanskelig situasjon. Kontrakten inngås mellom A-Utleie og utleieren – det vil derfor være mindre administrasjon og bry for deg som utleier, samt at vi kan garanterer at leien kommer inn til riktig tid. A-utleie vil være leietaker for utleier og videre fremleier av boligen til økonomisk vanskeligstilte. Det er altså A-utleie som tar store deler av risikoen ved å leie ut boligen, sier Haugnes.

Samarbeider med Kirkens Bymisjon

Alternativ Utleie er et samarbeidsprosjekt med ByBo (Kirkens Bymisjons boligsatsning). ByBo har lang erfaring med boligsosialt arbeid og møter mange av de som opplever vanskeligheter med å skaffe seg bolig. Leder for ByBo, Marit Nybø, ser et stort behov for en ny utleievirksomhet.

– Det er behov for større bredde i utleiemarkedet. Prisene er høye og for mange er det vanskelig å nå opp i konkurransen på Finn.no. Det eneste alternativet er kommunale boliger, og også dette er et begrenset gode med stor etterspørsel og prioritet for de aller mest vanskeligstilte. Mange faller rett og slett mellom to stoler. Behovet for en solidarisk utleiemegler øker - vi må tenke nytt rundt boligproblematikken, mener Nybø.

På utkikk etter utleiere og leietakere 

Nå er A-Utleie på utkikk etter flere som vil leie ut sin leilighet. Noen av fordelene med løsningen er:

  • Uforpliktende befaring. A-Utleie i gir deg gratis og uforpliktende befaring. Kort tid etter befaringen vil vi kunne gi deg en leiepris. Leieprisen vil være på ca. 20% under markedspris.
  • Garantert leie. A-Utleie betaler leiekostnadene. Derfor vil pengene alltid komme inn til avtalt tidspunkt.
  • Komplett utleieforsikring. Skulle uhellet oppstå er du trygg. Med A-Utleies boligforsikring er din bolig 100% forsikret. Du trenger ikke å bekymre deg for noe.

Er du interssert i å leie ut din leilighet gjennom A-Utleie, eller ønsker å lese mer om utleiesentralen? Sjekk ut deres nettsider her.