Meny

 

Sjekkeapper flytter grensene for sexsalg

Da Kristian var ung, solgte han sex. Kundene kom han i kontakt med via nettsider. – Internett bærer vi med oss overalt. Det gjør det vanskelig å skjerme seg fra tilbud, sier Fredrika Olsen fra Kirkens Bymisjons senter i Oslo, Nadheim.

Publisert dato:  04.07.2016

Kristian Domenic Blix var ung, blakk og hadde ingen til å veilede ham. Han forteller sin historie for å være en støtte for andre. Her sammen med Fredrika Olsen fra Kirkens Bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, Nadheim.

– Det kom til en periode hvor sex ikke betydde noen ting. Jeg kunne ikke stole på noen, kjærligheten forsvant fra sexen. Den eneste sammenhengen hvor jeg følte av jeg var verdt noe, var når jeg tilbød sex. Det tok lang tid før jeg tenkte at en person faktisk kunne like meg, sier Kristian Domenic Blix (32).

Han var 15 år og bodde på barnevernsinstitusjon. Som andre ungdommer trengte han penger til kule klær, røyk og alkohol, men Kristian hadde ingen foreldre som kunne hjelpe ham med lommepenger.

Via nettstedet Gaysir kontaktet han en eldre mann han kjente fra hjemstedet. De utviklet et forhold hvor de kunne snakke om problemer, men hvor mannen også betalte ham for sex.

– Jeg følte da at han hjalp meg med penger. Jeg trengte en farsfigur og var aldri sint på ham i ungdomstiden. Det var frivillig fra min side, men i voksen alder har jeg tenkt at det ble litt feil, sier han.

Da han var 19 år, kom han til Oslo. Han visste ikke hvordan han skulle få seg en vanlig jobb og hadde ingen familie som kunne veilede ham. Etter hvert ble det en vane å bruke Gaysir for å komme i kontakt med nye kunder.

– Eldre menn ville ha meg, og jeg så på det som lettjente penger. Kanskje trengte jeg også bekreftelse. Jeg ville føle meg pen og vakker, sier han.

Men sexsalget hadde også en pris.

"Det finnes fortsatt noen som selger sex på gata, men internett er uendelig mye større"

Flytter grenser

Ved Kirkens Bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, Nadheim, har de sett det en stund: en stadig større del av prostitusjonen foregår på nettet og via sjekke-apper som GrindR, Scruff, Tinder og SnapChat.

– Store deler av prostitusjonsmarkedet er på nettet nå. Det finnes fortsatt noen som selger sex på gata, men internett er uendelig mye større, sier Fredrika Olsen.

Hun er en av tre ved senteret som driver oppsøkende arbeid på disse arenaene, som en del av et treårig prosjekt. Nadheim opererer med en åpen profil med teksten «Prostitusjon – ikke alltid så enkelt?».

– Det skumle med disse arenaene er at man kanskje går inn for å finne en partner eller holde kontakt med venner, og så får du plutselig et tilbud om å selge sex, sier Olsen.

Hun har sett flere måter det gjøres på. Én er såkalt «grooming», hvor den som vil kjøpe sex, bygger tillit slik at «selgeren» tror og føler at de har en spesiell relasjon, men hvor det egentlig er snakk om utnyttelse. En annen er at man får rett spørsmål til rett tid eller så mange ganger at man til slutt tenker: hvorfor ikke?

– Kanskje tenker du at du hadde gjort det likevel, så hvorfor ikke ta betalt? Slik flyttes grensene, sier hun, og legger til:

– Grensesetting er viktig når det kommer til internett. Et bilde på nett kan føles veldig distansert og uskyldig, men det kan lett bli mer og mer intimt. Noe som begynner som en uskyldig ting, kan plutselig bli virkelighet Det er så lett for kunden å mase, sende meldinger og bilder, holde kontakten. Dermed blir det også lettere å bare gjøre det, hvis man får et tilstrekkelig stort beløp, sier hun.

Sikkerheten viktigst

Nadheims ansatte utgir seg ikke for å være noe annet enn det de er. De er først og fremst opptatt av tryggheten til den enkelte sexselger, og informerer derfor om hvordan man bør beskytte seg på internett.

– Gjør internett og smart-telefoner at flere og yngre mennesker selger og kjøper sex?

– Jeg har ingen vitenskapelig bevis for det. Men internett bærer vi jo med oss overalt. Det gjør det vanskelig å skjerme seg fra tilbud, sier hun.

Nadheim har de siste årene kommet i kontakt med stadig flere menn. Da Olsen begynte ved senteret for fem år siden, kunne det være 10-20 menn som til enhver tid annonserte på såkalte eskortesider. I dag er det nærmere 60. Noen selger sex andre menn, andre til både menn og kvinner, og noen bare til kvinner.

– Flere av de norske mennene vi kommer i kontakt med sier at de har en vanlig jobb ved siden av og at de gjør det for å søke spenning. Andre sier de vil ha penger og bekreftelse. Og andre igjen, fra Latin-Amerika og Øst-Europa, gjør det for å forsørge familien eller mens de venter på å få seg en vanlig jobb i Norge, sier hun.

"Når du er ung, tror du at du har makten"

Hun får ofte som svar at de gjør det frivillig og at de derfor ikke trenger hjelp. Men Olsen er ikke alltid sikker på at det stemmer.

– Når du er ung, tror du at du har makten og at det er du som utnytter kundene. Den opplevelsen stemmer ikke alltid når du bli voksen eller får distanse til det, sier hun.

Kristian har opplevd kjærligheten, flere ganger. Han forteller med innlevelse om første gang han forstod at en annen person likte ham for den han var. I perioder med kjæreste eller samboer har han ikke følt behov for å selge sex. Han skryter av svært gode venner, og en adoptivmor som har støtte ham, og han tar nå videreutdanning for å kunne jobbe som pleieassistent på et gamlehjem.

– Selv om jeg av og til angrer, sliter jeg ikke med dette i dag. Selv om det høres rart ut, er jeg på en måte glad over å ha opplevd dette. Jeg er blitt sterkere av det, sier han.

– Det skumle med disse arenaene er at man kanskje går inn for å finne en partner eller holde kontakt med venner, og så får du plutselig et tilbud om å selge sex, sier Fredrika Olsen.

"Ingen er et null, uansett hva man driver med"

Vil stå frem

Kristian vil gjerne stå frem og fortelle sin historie, for å være en støtte for unge mennesker i samme situasjon.

– Mange kan bli psykisk ødelagt av å selge sex, og noen går i selvmordstanker. Dessuten kan man kan oppleve voldelige personer eller folk som filmer med et skjult kamera, sier han.

– Hva vil du si til unge mennesker som er samme situasjon som du en gang var?

– At alle fortjener en trygg hverdag og en jobb å gå til. Det finnes andre måter å tjene penger på. Ikke vær flau over å oppsøke psykolog eller snakke med en god venn, sier han.
Så blir han alvorlig og legger trykk på det siste budskapet:

– Ingen er et null, uansett hva man driver med. Alle er like mye verdt. Selv har jeg lagt fra meg alle fordommer, sier han.