Meny

 

Nadheim fulgte opp 53 ofre for menneskehandel i fjor

Kirkens Bymisjons prostitusjonssenter i Oslo, Nadheim, var i 2014 i kontakt med 53 personer som har vært utsatt for menneskehandel.

Publisert dato:  13.04.2015

Ansatte ved Nadheim var i fjor i kontakt med 873 personer fra prostitusjonsmiljøene. 53 hadde vært utsatt for menneskehandel.

Av disse var 50 kvinner, en mann, en mindreårig jente og en mindreårig gutt. Ofrene var fra 12 forskjellige land, og majoriteten av ofrene (33 av 53) kom fra Nigeria, viser tall fra Nadheims årsrapport.

Utilstrekkelig hjelp

Antallet ofre for menneskehandel som Nadheim har vært i kontakt med, har sunket gradvis siden 2012.

Senteret oppgir å ha mistet kontakten med en bekymringsfullt høy andel av personene som har fått innvilget og gjennomført en såkalt refleksjonsperiode (midlertidig arbeids- eller oppholdstillatelse med mål om å bryte med bakmenneskene) de siste årene.

Få tiltales

I fjor leverte ofre for menneskehandel 36 anmeldelser av bakmannsapparatet. Bare to av disse førte til tiltale, kommer det frem i en Brennpunkt-dokumentar på NRK1

- Når refleksjonsperioden er løpt ut, har flere fortalt at de har havnet i en mer utfordrende situasjon enn før de tok imot hjelp. Hjelpen som finnes tilgjengelig oppleves ikke som tilstrekkelig eller som langsiktig nok, sier leder Olav Lægdene.

Han mener at nedgangen ikke nødvendigvis skyldes at færre blir utsatt for menneskehandel i Norge, men at hjelpen som stilles til rådighet ikke oppleves som relevant.

- At folk som har tatt imot hjelp erfarer dette, tror vi naturlig nok har innvirkning på hvor mange som ber om hjelp i en menneskehandelssituasjon, sier han.

Hør Olav Lægdene kommentere situasjonen på P2s Nyhetsmorgen.

873 personer fra 54 land

Totalt hadde Nadheim kontakt med 873 personer fra 54 ulike land i løpet av fjoråret. Av disse var 789 kvinner, 46 menn og 38 transpersoner.

301 personer var fra Nigeria, som dermed utgjorde en stor andel av de personene senteret var i kontakt med. Andre store grupper sortert på nasjonalitet var Bulgaria (70), Thailand (60) Romania (57) og Norge (57).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nadheim tilbyr informasjon, kursing og arbeidstrening for å etablere alternativer til prostitusjon. Her er en kvinne på norskkurset som senteret har tilbudt i mange år.

 

Oppsøkende arbeid og individuell oppfølging

Kirkens Bymisjon arbeider på forskjellige måter i prostitusjonsmiljøene i Oslo: 

Det oppsøkende arbeidet har som mål å etablere kontakt med personer i prostitusjonsmiljøene og drive skadereduserende tiltak, både på inne- og utemarkedet. Den nye nattkafeen i Skippergata var en sentral del av det oppsøkende arbeidet i fjor. 

Gjennom individuell oppfølgingen gir Nadheim informasjon, kursing og arbeidstrening for å etablere alternativer til prostitusjon. 119 personer fikk individuell oppfølging i fjor. 

Senteret driver også flere gruppetilbud og prosjektarbeid, for eksempel et rettet mot thailandske kvinner i massasjeinstitutter.

Nadheim driver også et boligtilbud for mulige ofre for menneskehandel og deres barn. Ni kvinner (flere med barn) fikk benytte seg av tilbudet i fjor.

NB! Nadheim og Olav Lægdene har en sentral rolle i NRK Brennpunkts program om menneskehandel. Se programmet her.

Les også: