Meny

 

Utsatte rusavhengige faller utenfor

Torstein Bjordal (42) fikk reddet livet på Kirkens Bymisjons lavterskeltilbud 24SJU. Nå etterlyses mer fokus på hovedstadens tilbud til de mest utsatte rusavhengige.

Publisert dato:  04.03.2014

Torstein Bjordal (42) er selv borte fra gata, men lever fortsatt tett på rusmiljøet i Oslo. Her fra krysset ved kjøpesenteret Gunerius i Oslo, som han mener er byens nye knutepunkt for rusavhengige.

– De mest utsatte rusavhengige i byen vår mister livet fordi de faller utenfor alle tiltaksapparat eller fordi behandlingsapparatene ikke samarbeider. Det er grusomt å være vitne til, sier Torstein Bjordal.

Etter 15 år som rusavhengig, ble han for to og et halvt år siden nykter. Torstein var en av mange rusavhengige i byen med sammensatte problemer. Han var avhengig av heroin, slet med økonomi, uten bolig og jobb, samtidig som «et langt liv med rus setter spor i psyken». Og han manglet kontakt med helseapparatet.

– Jeg var heldig og ble plukket opp av 24SJU, som bistod meg inn til en behandling som fungerte. Jeg møtte den eneste lavterskelmuligheten i Oslo for folk som sliter på flere plan i livet og faller utenfor tiltaksapparatene, sier Bjordal, som gjennom Foreningen for human narkotikapolitikk driver oppsøkende arbeid på gata i Oslo. Nå vier han livet sitt til andre i tilsvarende situasjon.

– 24SJU klarer ikke gjøre alt, konstaterer han.

Viktig satsingsområde

Kirkens Bymisjons lavterskeltilbud 24SJU holder til i Tollbugata midt i Oslo sentrum, og tilbyr et døgnåpent helse– og velferdstilbud til de mest utsatte rusmiddelavhengige hver dag hele året. Leder for tilbudet, Kirsten Frigstad, følger utviklingen tett.

– Vi mener at dette bør være blant de viktigste satsingsområdene i tiden framover og vil jobbe hardt for å bedre vilkårene for denne gruppen. Det er direkte umenneskelig å ikke bidra til at denne gruppen får bedre hjelp, sier Frigstad.

Fem år etter åpningen mener hun Oslo fortsatt har problemer med å møte gruppen som har det aller dårligst.

– Våre brukere trenger mange tiltak, som vi prøver å koordinere. Men tiltaksapparatet vi ønsker å henvise til er ofte ikke tilgjengelig for oss, og det samarbeides for dårlig på tvers av tilbudene, sier Frigstad.

Samfunnsøkonomi

Nå etterlyser hun et behandlingstilbud for mennesker med samtidig rus og psykisk lidelse. Hun ønsker bedre samhandlingen og samarbeidet for å jobbe med hele mennesket.

– Det er en gruppe som samfunnet er veldig tjent med å hjelpe, både fordi de er veldig ressurskrevende i akuttapparatet og fordi deres fysiske og psykiske lidelser kan bli en stor belastning for samfunnet, sier Frigstad.