Meny

 

Unge frivillige på Stovner

Ikke alle drar bort i sommerferien. På Stovner bidrar ungdommer i alderen 14 til 17 år som frivillige og skaper aktivitet for andre ungdom.

Publisert dato:  08.08.2016

Det var god stemning under hele workshopen og under måltidene satt praten og latteren løst. Stående bakerst til venstre i bildet står kokken, Ayoub Zannachi (14 år).

I alt syv ungdommer har i sommer deltatt i planlegging og gjennomføring av en tredagers workshop i juli hvor ungdom på Stovner har deltatt. Totalt var 21 deltakere innom workshopen som ble holdt i lokalene til Stovner Frivilligsentral. – Ung frivillighet bidrar til sosial inkludering og et bedre lokalsamfunn, sier ungdomskoordinator Miriam Haddeland Paulsen på Stovner Frivilligsentral.

Målet med workshopen var å skape en arena der ungdom mellom 13 og 18 år kunne bli kjent med nye ungdommer, ha det gøy sammen og gjennom dramaleker og øvelser oppleve seg selv på en ny måte, få bedre selvtillit og tørre å kaste seg ut i nye ting.

Følg oss på Facebook

De frivillige ungdommene var selv med på å sette agendaen og målene for workshopen. - Dette er ungdommer som brenner for sitt lokalmiljø og som ønsker å gi andre ungdommer muligheten til å møtes på en kreativ og trygg arena. De frivillige stod for planlegging, promotering, rekruttering og de ledet selv de fleste lekene og øvelsene. Dette er ledertrening som er gull verdt både for ungdommene selv og for Stovner som lokalsamfunn, sier ungdomskoordinator Miriam Haddeland Paulsen.

En viktig del av workshopen, foruten den overordnede målsettingen, var å kunne samles rundt et måltid. - Mat er kultur og mat er viktig, konstaterte de frivillige tidlig i planleggingsfasen. Det ble derfor bestemt at en kokk måtte med på laget. Ayoub Zannachi ble det naturlige valget, han er hobbykokk og matentusiast og er kjent for mange i ungdomsmiljøet på Stovner. Han disket opp med toast og suppe og med sin utadvendte og serviceinnstilte væremåte gjorde han måltidene til en velsmakende og sosial opplevelse, forteller Haddeland Paulsen.

 High five! Her er gruppa The Superstars som gjorde stor innsats under mimestafetten.

Personlig utvikling

Stovner frivilligsentral ønsker å utvikle tilbudet til ungdommer under 18 år og være en  kreativ, frivillig arena hvor ungdommer får muligheten til å ta i bruk sine ressurser og gi noe videre til nærmiljøet sitt. Samtidig som de får kursing, veiledning og ledertrening. Frivilligsentralen ønsker å bidra til å gi personlig utvikling og utruste unge ledere på deres egne premisser.

- Det er få eller ingen steder hvor ungdom under 18 år kan bidra, men hos oss er det en arena hvor vi bruker drama som metode for å skape dialog og legge til rette for at ungdom kan bli kjent og møtes på tvers av kultur og bakgrunn. Ungdom vil gjerne hjelpe til og bidra, og det er ung frivillighet vi ønsker å løfte frem, forteller Haddeland Paulsen. I sommer har ungdommene gjort seg gode erfaringer som de skal bygge videre på utover høsten. 

Miriam Haddeland Paulsen, Ayoub Zannachi, Aref Barakzani, Sarah Emilie Fossum og Kadro Rashid har brukt deler av sommerferien på frivillig arbeid på Stovner.

Vil ikke sløse bort ferien

- Hvorfor ønsket dere å bruke ferien til frivillig arbeid på Stovner frivilligsentral?

- Jeg hadde lyst til å gjøre noe i ferien. Ellers føler jeg at jeg kaster den bort på unødvendig soving. Jeg fikk mange nye venner både under planleggingen og gjennomføringen av workshopene, sier Aref Barakzahi (17 år).

- Det er veldig hyggelig å samles og gjøre noe for andre. Det er fint å ha noe å gjøre. Det er ikke verdt å sløse bort ferien, sier Ayoub Zannachi (14 år).

 - Det er gøy å planlegge og se at det blir gjennomført i praksis, sier Sarah Emilie Fossum (17 år).

 - Hva gir det deg å være frivillig?

 - Workshopene våre er morsomme. Mange kjeder seg i ferien. Det er fint å få komme hit og møte folk. Jeg misliker Stovner som sted, og jeg vil være med på å gjøre Stovner bedre. Hadde Stovner vært helt perfekt hadde det ikke vært behov for å bidra. Her kan vi være med på å skape et bedre samfunn på Stovner, sier Aref Barakzahi.

 - Jeg er alltid engasjert, og ideen om å jobbe frivillig; gjøre noe godt gratis, er fin. Vi gjør noe stort, føler vi, sier Kadro Rashid (16 år).

- Ungdomskoordinatoren nikker bekreftende. Vi hadde fire målsettinger for deltakerne på workshopen: Å bli kjent med nye, ha det gøy, oppleve seg selv på en ny måte og få økt selvtillit. I løpet av de tre dagene økte stemmeleiet til deltakerne for hver dag som gikk, og om en ikke nødvendigvis fikk en ny bestevenn, så har en i alle fall fått noen flere å hilse på på senteret, sier Haddeland Paulsen som mener at workshopen var vellykket.

Vil du bli frivillig? Trykk her!