Meny

 

Nytt sosialt prosjekt på Oslo S

16. juni åpnet Kirkens Bymisjon det nye prosjektet ”Sporet”, som skal jobbe for bedre helse, trygghet og trivsel på Oslo S.

Publisert dato:  10.06.2010

Sporet - åpning Oslo S from Per Frogner og Torstein Ihle on Vimeo.

Gudrun Brøvig Silde og Finn Borgersen har allerede startet det oppsøkende arbeidet på Oslo S. 16. juni er det åpning i ventehallen.Hver dag er 150.000 mennesker innom Oslo S. De aller fleste er på vei til eller fra jobb, men sentralstasjonen er også tilholdssted for ensomme, ungdom og personer med psykiske lidelser, rusavhengighet eller andre sosiale og helsemessige behov.
- Det finnes mennesker som lever sine liv på stasjonsområdet, sier Finn Borgersen.

I mylderet av mennesker i Østbanehallen innreder Borgersen og prosjektleder Gudrun Brøvig Silde sine nye lokaler. Gjennom prosjektet ”Sporet” skal de jobbe for bedre helse, trygghet og trivsel for menneskene som ferdes på stasjonen.

Konfliktløsere og samtalepartnere
Etter kun få dager med oppsøkende arbeid har de opplevd mange hendelser hvor de kunne utgjøre en forskjell: En ung gutt med skateboard som kranglet med vekterne i en kiosk. En forvirret mann som ikke visste hvorfor han var i Oslo når bagasjen lå i Sverige. Ei jente som trengte bærehjelp til altfor mye bagasje. En psykisk ustabil dame som gikk rundt og snakket med ”alle”. En mann fra Gran Canaria som ønsket jobb i Oslo, men manglet et sted å bo. En person fra rusmiljøet som satt en overdose på trappa. 

- Ennå vet vi ikke hvor trykket kommer til å være, eller hva som kommer til å være profilen på arbeidet vårt, men jeg tror at det å prate med og støtte ensomme mennesker kommer til å utgjøre en stor del av arbeidet, sier Borgersen.
- Det er mange mennesker i Europa i dag som reiser på lykke og fromme på jakt etter et bedre liv. Jeg tror vi vil se flere av dem etter hvert, sier Brøvig Silde.

Kirkens Bymisjon har utviklet prosjektet med finansiering fra ROM Eiendom og Stiftelsen Helse & Rehabilitering. Ideen kommer fra Tyskland, hvor Die Bahnhofsmission i snart 100 år har gjort alt fra å hjelpe foreldre med barnevogner på toget til å dele ut mat til vanskeligstilte. "Sporet" skal først og fremst henvise mennesker videre til steder de kan få god og faglig hjelp.
- Samarbeid med for eksempel kommunens oppsøkende tjenester, politiet, legevakten og andre virksomheter innen Kirkens Bymisjon blir derfor viktig, sier Brøvig Silde.

Skal søke etter frivillige
Til å hjelpe seg i oppstartsfasen har Brøvig Silde og Borgersen rekruttert 10 frivillige medarbeidere med erfaring fra annet sosialt arbeid. De skal fungere som sparringspartnere, slik at prosjektet er velsmurt når de til høsten skal søke etter flere frivillige, tilby kursing og utvide det oppsøkende arbeidet.

- Som frivillige medarbeider skal man først og fremst være et medmenneske. Samtidig må man kunne takle konfronteringer og holde hodet kaldt i vanskelige situasjoner, sier Brøvig Silde.
- Hvordan går dere frem når dere ser personer som kan trenge hjelp eller en samtalepartner?
- Det er jo en sjanse for at vi bidrar til stigmatisering når vi henvender oss til visse personer, men jeg tror at folk selv vil ta kontakt når vi blir en kjent del av miljøet. Det er for eksempel mange som går i butikkene for å snakke med folk, ikke først og fremst for å handle, sier Borgersen.

Involverer firmaer og butikker
Alle firmaer, butikker og selskaper med tilhold på stasjonsområdet er informert om prosjektet og vil også bli utfordret til å gi sine ansatte mulighet til å delta som frivillige i noen timer innenfor sin arbeidstid.
- Dersom prosjektet lykkes, blir det en intern mobilisering av medmenneskelighet og engasjement blant mennesker med tilknytning til stasjonsområdet, sier Brøvig Silde.