Meny

 

Deler ut 300 skolesekker

– Vi hører om barn som kommer på skolen med bøkene sine i plastposer og maten i avispapir. Det røsker i hjerterota, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon i Drammen, Jon-Ivar Windstad.

Publisert dato:  12.08.2016

For tredje år på rad drar Kirkens Bymisjon Drammen nå i gang sin skolesekk-aksjon. Målet er å hjelpe alle drammensbarn til å få en best mulig skolestart – og en skolesekk på ryggen når den store dagen kommer.

SKOLESEKK: Ylle Theodorsen og Jan Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon er klar for årets utgave av skolesekk-aksjonen. I fjor delte de ut nærmere 300 sekker og annet skoleutstyr. FOTO: TORE SANDBERG

I Drammen er det nemlig langt over 3.000 barn som vokser opp i familier under fattigdomsgrensa, ifølge SSB. Og det er ingen selvfølge for alle å stille med verken skolesekk, pennal eller nye klær, første skoledag.
Det har Kirkens Bymisjon tatt konsekvensen av.
– Skolesekk-aksjonen kom mer eller mindre som en spontan greie, da vi avdekket av veldig mange ikke har penger til sekk eller annet skoleutstyr når barna skal begynne på skolen, forteller daglig leder i Drammen, Jon-Ivar Windstad.
Han forteller om en enorm respons på aksjonen – fra dag én.
– Vi delte ut godt og vel 200 skolesekker, og annet skoleutstyr, det første året. Og i fjor ble det nok nærmere 300, sier Windstad.

Gir det videre

Skolesekk-aksjonen er tilknyt-tet «Gi Det Videre», som er Kirkens Bymisjons tilbud til barn og unge i drammensdistriktet, som har vanskeligheter med å skaffe seg klær og utstyr til fritidsaktiviteter.
Ideen er at folk kan levere inn klær og utstyr som ikke lenger er i bruk, og at Kirkens Bymisjon slik kan gi det videre til dem som nettopp mangler slikt utstyr.
– Vi ønsker å bidra til at flest mulig barn og unge kan være i aktivitet, både organiserte aktiviteter og uorganiserte, forklarer Ylle Theodorsen, ansvarlig for «Gi Det Videre» i Drammen.

«Det er noen historier som virkelig røsker i hjerterota. Som da vi fikk høre om en gutt på en skole i Drammen, som kom med bøkene sine i en plastpose, og hadde maten sin pakket inn i avispapir.»
JON-IVAR WINDSTAD
Kirkens Bymisjon

Theodorsen forteller at de både tar imot og formidler videre, alt ifra sykler, ski og skøyter, til fotballsko, gymsko og skibukser. – Vi har ventelister lange som et vondt år på sykler. Det er veldig etterspurt.

Brudepar ga bort gaven

I forbindelse med skolesekk-aksjonen er det for øvrig ikke bare skolesekker som deles ut.
– Vi gir ut alt vi har og får inn av skoleutstyr: pennal, gymsekker, flasker, matbokser og gymsko. Det er faktisk ikke alle barn som har en ryggsekk til første skoledag. Og en brukt sekk er langt bedre enn ingen sekk, sier hun.

Når Drammens Tidende er innom, har «Gi Det Videre» nettopp åpnet dørene igjen etter sommerferien. Men etterspørselen er der allerede. Og Windstad og Theodorsen er takknemlige for at drammenserne er flinke til å bidra med brukte sekker og skoleutstyr, samt at noen leverandører sponser dem med helt nytt skoleutstyr. – Vi blir delvis sponset av Beckmann, som nesten gir oss sekker gratis. I tillegg fikk vi i år en pengegave fra et brudepar, som ønsket at gjestene skulle gi et bidrag, til at alle barn i Drammen skal få en så god skolestart som mulig.

Større enn man tror

Ifølge Theodorsen og Windstad er nøden nemlig langt større enn det folk tror.
– Det er noen historier som virkelig røsker i hjerterota. Som da vi fikk høre om en gutt på en skole i Drammen, som kom med bøkene sine i en plastpose, og hadde maten sin pakket inn i avispapir. Da han var ferdig å spise brettet han det pent sammen igjen, for å bruke det neste dag, forteller Windstad.
– Vi ser at familier kan få det økonomisk trangt, ved for eksempel sykdom eller andre ting som fører til nedgang i inntekt. Og det er ikke alltid det er så lett å se hvor dårlig det egentlig står til med noen. Det er tabu å ha dårlig råd, og de fleste gjør derfor det de kan for at ingen skal se det. Også barna.

Samarbeider tett

Kirkens Bymisjon prøver så godt de kan å få tak i disse familiene, og har noen gode hjelpere som kan fange opp dem som sliter.
– Vi samarbeider tett med ulike instanser, som for eksempel skole og barnevern. Jevnt og trutt får vi henvendelser fra SFO og lærere som tar kontakt og ønsker at vi skal henvende oss til familier de skjønner sliter økonomisk. Og de aller fleste skoler i Drammen har vi hatt informasjonsmøter med, sier Windstad.

Nå håper Windstad og Theodorsen at drammenserne fort-satt vil hjelpe dem, med å hjelpe andre. – Vi er utrolig takk-nemlig for alt vi får inn. Vi hadde ikke klart dette alene, sier Theodorsen.

FAKTABOKS:

  • Gi Det Videre er et tilbud i regi av Kirkens Bymisjon, til barn og unge i drammensområdet, som har vanskeligheter med å skaffe seg fritidsutstyr.
  • Gjennom Gi Det Videre formidles blant annet ski, skøyter, sykler, fotballsko, treningsklær, vinterbekledning og andre ting man trenger for å kunne delta i aktiviteter på lik linje med andre barn.
  • Tanken bak er: «Ved å få muligheten til å være riktig kledd for vær og aktivitet, får barn og unge muligheten til å delta på lik linje i hverdagslige, sosiale og organiserte aktiviteter».
  • Målgruppen er barn og unge i alderen 4–16 år, som lever i familier som av ulike grunner har en utfordrende og vanskelig livssituasjon.
  • Ifølge Kirkens Bymisjon kan det for mange være vanskelig – og til dels umulig – å tilby sine barn årstidsriktig bekledning, fritids- og sportsutstyr som gir dem mulighet til å delta på ulike fritidsaktiviteter.
  • Kirkens Bymisjon ønsker å bidra til at alle skal få muligheten til å delta på lik linje i både organiserte og ikke organiserte aktivitetstilbud.
  • Gi det videre har også en årlig skolesekkaksjon der de deler ut skolesekker til dem som trenger det.
  • Har du noe liggende hjemme som ikke lenger er i bruk?
  • Kirkens Bymisjon oppfordrer alle til å ta kontakt med dem, slik at de kan de det videre til dem som mangler det du har.
  • Klærne og utstyret må være i normal, god stand og kunne tas i bruk uten reparasjoner.

Har du vanskeligheter med å tilby ditt eller dine barn det de trenger for å delta på lik linje med andre?
Gi Det Videre behandler alle forespørsler anonymt, og er bemannet for utlevering tirsdag mellom 10.00–15.00 og torsdag ettermiddag mellom 17.00–19.00. Ved spesielle tilfeller kan utlevering avtales utenom disse tidene.

Ta kontakt på gidetvidere@skbd.no . Denne leses hver dag.

CAMILLA ONDRCKOVA
camilla.ovrebo.ondrckova@dt.no
Artikkelen stod første gang på trykk i Drammens Tidende fredag 12. august 2016, og er gjengitt med tillatelse.